Hormoner

Doula

i Stockholm

 

 

 

 

from pain to power


Hormoner


hormonkick

Oxytocin

Oxytocin är ett viktigt hormon för att livmodertappen ska utvidgas och livmodern  dra ihop sig under förlossningen. Oxytocin frisätts av beröring och av varma temperaturer. Varma bad, massage och alla former av njutning och kärlek är därför bra för födelseförloppet. När oxytocin utsöndras kommer känslan av tillit och trygghet.

 

Oxytocin utsöndras också vid sexuella upplevelser och reaktioner.  Om du vill och  är intresserad av att veta mer finns en del att läsa på webben om detta. Sök på orgasmic birth.

 

När barnet suger på bröstet frisätts också oxytocin hos modern.
född med doula

Endorfin & dopamin

Hjärnan försöker hela tiden minimera smärta och maximera njutning. Vårt tillstånd skapas i hjärnan av olika kemiska substanser. När du föder barn påverkas du inte bara av oxytocin, utan av en hel mocktail av kroppsegna substanser.

 

Endorfin är ett kroppseget hormon som kan liknas vid morfin, som lindrar smärta. Endorfin utsöndras automatiskt vid förlossningen, men också av skratt, lust och njutning.

 

Dopamin frigörs och påverkar motivationen, viljan till njutning och känslan av belöning.

 

 

Fler hormoner

Adrenalin utsöndras extra mycket vid hårt fysiskt arbete, vid upplevelsen av yttre hot och vid ilska. Adrenalienet kan få dig att vilja fly, eller öka din prestationsförmåga och få dig att kämpa.

 

Kortisol - påverkar stressnivån

 

Testosteron - stärker självkänslan

 

Serotonin - kärlek, lugn, empati

 

Prolactin - kärlek, avslappning

 

agneta@doulaistockholm.se

mobil: 0739 82 96 39

Copyright © doulaistockholm           design: raafstudio.se